Personsertifisering
Det er stadig økende etterspørsel etter kompetanse på miljø og klima og flere ser nytten av å bli sertifiserte miljøledere. Miljøledere – eller bærekraftsansvarlige, jobber i alle typer virksomheter for å sikre at virksomheten oppfyller både interne og eksterne miljøkrav, sikrer at alle ledd i virksomheten overholder kravene.
Referanser: ISO 14001:2015 Ledelsessystemer for miljøledelse, samt andre “grønne standarder” som NetZero, biodiversitet og sirkulær økonomi.
En miljøleder jobber vanligvis i alle typer virksomheter for å sikre at virksomheten oppfyller både interne og eksterne miljøkrav. Med andre ord, virksomheten setter sine egne standarder for å holde sine aktiviteter miljømessig forsvarlig og iht. krav som stilles av relevante myndigheter i lover og forskrifter. Miljøledere har kunnskap om alle disse kravene og sørger for at alle ledd i virksomheten overholder dem på riktig måte.
Ensertifisert miljøleder anvender ISO 14001 miljøledelsesstandard og dens krav i organisasjonen rettet mot analyse av organisasjonens sammenheng, inklusive interesserte parters behov og forventninger. Analysen innkluderer forpliktelser til samsvar, risiko og muligheter relatert til miljøledelsessystemet, metoder som fastsetter organisasjonens miljøaspekter, omfanget av miljøledelsessystemet. En sertifisert miljøleder støtter toppledelsen og bidrar i utvikling av politikk, mål, planer og kontinuerlig forbedringsfilosofi for å forbedre miljøprestasjonen, samt overvåker de operasjonene som svarer til miljøaspektene inklusive kontraktører.
Sertifisering er en bekreftelse fra en uavhengig tredjepart på at en miljøleder tilfredsstiller gitte krav til realkompetanse og opplæring og dermed har de nødvendige kunnskapene og ferdighetene.
test | test | test | testy |
hhh | t | t | t |
t | t | t | |
t | t | t | |
t | t | t |
Sertifisert kompetanse er et beslutningsgrunnlag for rekruttering og valg av personer og har en egenverdi ved karriereutvikling. Det anses også som dokumentasjon på ansvarlig praksis innenfor områder som har betydning for samfunnet. Ledere som har gjennomført godkjent kurs som teoretisk grunnlag for sertifisering og som tilfredsstiller fastsatte kompetansekrav gjennom utdannelse og yrkeserfaring, kan søke om akkreditert sertifisering.
Sertifisering av personer har flere fordeler, både for den enkelte og for virksomheten. Her er noen av de viktigste fordelene:
- Dokumentert kompetanse: Sertifisering fungerer som et kvalitetsstempel som viser at du har den nødvendige kunnskapen og ferdighetene innen ditt fagområde
- Økt markedsverdi: Med en sertifisering kan du skille deg ut i arbeidsmarkedet og øke dine jobbmuligheter
- Trygghet for arbeidsgiver og oppdragsgiver: Sertifisering gir arbeidsgivere og oppdragsgivere trygghet om at du kan utføre arbeidet på en sikker og effektiv måte
- Konkurransefortrinn: For virksomheter kan det å ha sertifiserte ansatte være et konkurransefortrinn, spesielt i anbudsprosesser hvor spesifikke sertifiseringer kan være et krav
- Kontinuerlig forbedring: Mange sertifiseringer krever resertifisering etter en viss periode, noe som sikrer at kompetansen holdes oppdatert og relevant
For å bli sertifisert miljøleder må du oppfylle følgende krav:
- 1) Utdanning og yrkeserfaring:
- Alternativ A) Utdannelse fra universitet eller høgskole (EQF 6: høgskolekandidat eller bachelorgrad) og minst 4 års yrkeserfaring, derav 2 år innen arbeidsmiljø, HMS eller beslektede arbeidsområder eller
- Alternativ B) Bestått VGS og 6 års relevant yrkeserfaring, derav 2 år innen beslektede arbeidsområder.
2) Opplæring:
Bestått kurs fra godkjent kursleverandør på 160 timer, alternativt forkortet kurs fra godkjent kursleverandør på 80 timer forutsatt tidligere opplæring innen fagområdet og/eller ledelsessystemer som kvalitet, HMS, risikostyring eller tilsvarende på til sammen minimum 10 dager samt relevant erfaring. Betydelig erfaring vil også bli tatt i betraktning ved vurdering av forkunnskaper.
3) Eksamen
Bestått eksamen med skriftlig og muntlig del. Det gis anledning til kontinuasjon ved stryk på en eller begge eksamener. Bestått eksamen er gyldig i 12 måneder.
4) Signert atferdskode
Bekreftet atferdskode.
Digital: Eksamen gjennomføres digitalt fra din egen PC.
Hjelpemidler: Alle hjelpemidler er tillat som standarder og regelverk som gjelder innenfor ordningens omfang.
ID-kontroll: Kandidaten må legitimere seg før eksamen. Dette gjøres ved innlogging med eID.
Eksamensform: Eksamen ved første gangs eksaminering består av en skriftlig del og en muntlig del. .
Skriftlig eksamen: Vi bruker en digital eksamen- og evalueringsplattform for gjennomføring av eksamen.
Ved innlogging vil kandidaten kunne teste gangen i gjennomføringen med et komplett oppgavesett som angir:
Reglene for gjennomføring av eksamen
Opplysninger om oppgavesettets oppbygging og oppgavenes form
Opplysninger om poenggiving for de enkelte oppgaver oppgavedeler
Hvor mange poeng som kreves for å bestå eksamen
Hvor mange minutter som antas å medgå for deloppgave. Vær imidlertid oppmerksom på at tidsbruk kan variere mellom kandidatene.
Kommentarer til sensor kan skrives på skjemaet for evaluering av eksamen, på siste side i eksamensflyten.
Muntlig eksamen: Kandidaten vil få tildelt en oppgavetekst med tilhørende veiledning. Etter at eksamensoppgaven er tildelt får kandidaten 30 minutter til å forberede seg på muntlig eksamen. Når eksamen starter kan kandidaten presentere sin løsning på oppgaven til eksaminator i løpet av 10 minutter. Eksamenen vil bli video-filmet slik at eventuelt andre sensorer siden kan gjøre ny vurdering. Filmen vil bare bli benyttet til sensorers bedømming av besvarelsen.
- Eksamensdato: I eksamenskalenderen er det satt opp ulike datoer hvor kandidaten kan velge mellom. Alle eksamener foregår digitalt. Påmeldingen er bindende. Ønsker du å endre eksamensdato senere enn 14 dager før eksamen kan det påløpe et tilleggsgebyr.
- Lese- og skrivevansker: Kan etter søknad til sertifiseringsorganet minst en uke før eksamen starter tilkjennes utvidet tid til den skriftlig prøven eller få en muntlig prøve. Personopplysninger som blir benyttet som grunnlag for beslutning om tilrettelagt eksamen ved personsertifisering, herunder dokumentasjon på funksjonshemming fra lege, foresatt eller arbeidsgiver, blir ikke lagret.
Eksamensresultat for skriftlig og muntlig eksamen vurderes som «Bestått» eller «Ikke bestått». Det kreves 70 % riktighet i besvarelsen (både skriftlig og muntlig).
Kandidaten får bare opplyst «Bestått» eller «Ikke bestått» etter at bedømmingen er avsluttet. Det utleveres ikke opplysninger eller materiell fra eksamenen eller bedømmelsen
Dersom kandidaten får “ikke-bestått” på en eller begge deler, kan kandidaten gå opp til kontinuasjon. Den delen av eksamen som er bestått er gyldig i 12 måneder fra eksamensdato. I løpet av denne tiden kan kandidaten ta ny deleksamen for den delen som ikke ble bestått. Hvis fristen er overgått, må kandidaten ta full eksamen på nytt.
Klage eller anke: Kandidaten kan klage eller anke beslutningen ved en begrunnet og skriftlig henvendelse til Norsk Sertifisering AS. Anke- og klagefristen er 3 uker fra dato når informasjon om resultat ble sendt til kandidaten.
Ved bestått eksamen og oppfyllelse av sertifiseringskrav utstedes et eget sertifikat med gyldighet i 3 år.
Alle gyldige sertifikater offentliggjøres på sertifiseringsorganets websider.
I tillegg til sertifikatet vil kandidaten få et eget merke som “sertifisert HMS-leder” som kan benyttes i markedsføring evt sammen med sertifikatet.
På bakgrunn av det norske akkrediterte sertifikatet, kan det utstedes et internasjonalt IPC-sertifikat og et europeisk EOQ-kompetansebevis.
Avgiften belastes foretaket som oppgitt på søknadsskjemaet/årlig rapport med mindre annet er oppgitt i løpet av
sertifiseringsperioden.
Norsk Sertifisering skal informeres om endringer som påvirker sertifikatet (eks. endrede kontaktopplysninger, ny stilling, oppsigelse av sertifikatet mv.). Informasjon om endringer sendes til: info@norsksertifisering.no
Sertifikatet er gyldig til utløpsdato.
Alle sertifikat vil bli distribuert på våre hjemmesider og til internasjonale sertifikatdatabaser der det er påkrevd av akkrediteringsorganet.
Sertifikatinnehaver plikter å informere om endringer som påvirker sertifikatet som endring av adresser og fakturamottaker, endring av arbeidsgiver og oppsigelse av sertifikatet. Informasjon om endringer kan registreres direkte i den digitale løsningen eller sendes oss på epost til info@norsksertifisering.no
Alle personsertifikater finansieres gjennom en avgift som dekker utgiftene ved sertifiseringsordningen.
Sertifikater fra EOQ og IPC bygger på et eksisterende sertifikat og kommer i tillegg.
Sertifiseringsavgifter:
- Første gangs sertifisering: 8.900,-
- Konvertering: 3.500,-
- Resertifisering:4.850,-
- Gjenopprettelse: 4850,-
- Kontinuasjoner: 4.800,-
- Individuell vurdering: 9000,-
- IPC-sertifikat (internasjonalt): 3.400,-
- EOQ-sertifikat (europeisk) 3.400,-
- Sertifikatkort: 900,-
Avgifter for sertifisering må betales før sertifikat kan utstedes.
Prisene er gjenstand for årlig justering.
I løpet av sertifikatets gyldighetstid (3 år) skal kandidaten jobbe kontinuerlig med forbedring og vedlikehold av sin kompetanse.
Kompetansevedlikeholdet i sertifikatperioden skal kunne dokumenteres. Dette kan være opplæring i form av deltakelse på kurs innen sertifikatets virkeområde og / eller deltakelse i læreprosesser i arbeidsforhold.
Kursvirksomhet skal dokumenteres i form av kursbevis eller læreplan eller tilsvarende og være relevant for sertifikatets virkeområde. Relevante kurs kan omfatte metodeanvendelser eller endringer i, eller nye rammevilkår. Eksempler på endrede rammevilkår kan være regelverk, anerkjente standarder og normer med mer. All dokumentert kursvirksomhet som en sertifikatinnehaver har innrapportert vil bli vurdert på individuelt grunnlag.
Læreprosesser i arbeidsforhold skal dokumenteres i form av plandokumenter, evalueringsrapporter eller tilsvarende og kan omfatte utvikling av eller deltakelse i eller ledelse av endringsprosesser, forbedringsarbeid, metodeutvikling eller implementering av systemer i organisasjoner. Prosessene må være relevant for sertifikatets virkeområde. Dette kan omfatte endringer i rammebetingelser (generelle eller bransjerettede forskriftskrav, normer, fagstandarder og systemstandarder), organisasjonsendringer, metodeanvendelser, teknologi eller annet.
Forløp for personsertifisering
Info
Bærekraft
Som miljøleder har du en sentral rolle i å fremme bærekraftige løsninger og kompetanseutvikling. Din oppgave er å sikre at enkeltpersoner og organisasjoner tilegner seg nødvendig kunnskap og relevante sertifiseringer for å arbeide i tråd med FN’s bærekraftsmål. Samtidig setter du fokus på miljøhensyn, helse, rettferdighet og innovasjon.
Gjennom ditt arbeid fremmer du kompetanse, trygghet og kvalitet – grunnleggende for bærekraftig utvikling. Din innsats bidrar til å støtte god helse, likestilling, økonomisk vekst, innovasjon og rettferdige samfunn, og dette skaper verdi både for individet og for samfunnet som helhet.