Kontakt

Få et helhetlig miljøstyringssystem med ISO 14001

Når en organisasjon har behov for en bedre styring av påvirkningen den har på miljø og klima, bør man etablere et rammeverk for miljøstyring. Rammeverket skal gi en strukturert tilnærming slik at organisasjonen enkelt kan identifisere, evaluere og redusere miljøpåvirkninger.

Et miljøstyringssystem er et verktøy for at organisasjonen skal oppnå sine miljømål samtidig som vekst og utvikling opprettholdes. Miljøstyringssystemet skal sikre av organisasjonen overholder alle miljøkrav, påse at ressursene brukes effektivt, at organisasjonen jobber med å redusere avfall og minimere forurensing og sikre kontinuerlig forbedring av miljøprestasjonen i organisasjonen.

Et godt miljøstyringssystem er avgjørende for organisasjoner som ønsker å redusere sin miljøpåvirkning og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Fordeler med et miljøledelsessystem

Ved å etablere et miljøledelsessystem vil organisasjonen sikre at de oppfyller relevante miljøkrav og viser samtidig en forpliktelse til miljøforvaltning og arbeid med bærekraft. Andre fordeler kan være:

  • Reduksjon av risiko og miljøpåvirkning, øke forebygging og hindre miljøhendelser
  • Økt tillit og omdømme ved å synliggjøre forpliktelse til miljø og klima
  • Styring av vannforsyning og avløpssystem
  • Ressurseffektivitet og ressursstyring
  • Driftsoptimalisering
  • Avfallsreduksjon
  • Kontroll på forurensning og klimagassutslipp
  • Varme og energistyring
  • Systematisk tilnærming og kontinuerlig forbedre miljøprestasjoner
  • Fremme kultur for bærekraft og miljøvennlig praksis

Hva bør et miljøstyringssystem inneholde?

Rammeverket kan være en samling av gjeldende regelverk for organisasjonen, interne retningslinjer, prosedyrer og praksis som hjelper organisasjonen med å administrere og redusere sin påvirkning på miljøet. Miljøstyringssystemet bør inneholde:

  • Overordnet strategi for miljø og bærekraft (ledelse)
  • Miljømål og metoder for å nå målene (planlegging)
  • Ressursallokering, roller og ansvar for å igangsette tiltak og planer
  • Regelmessig oppfølging av mål og prestasjoner
  • Ledelsens gjennomgåelse for å sikre at systemet er effektivt og egnet
  • Risikovurderinger

Noen trinn for å komme i gang:

Miljøpåvirkning: identifiser de områdene i organisasjonen som har størst innvirkning på miljøet, er det bruk av energi, mengde og type avfall, utslipp, transport, vannforbruk, bruk av landområder, farlig avfall osv. Miljøgjennomgangen vil bidra til å prioritere innsatsen deres og sette mål for forbedring. Større virksomheter bør foreta en interessentkartlegging og en dobbel vesentlighetsanalyse, dvs både vurdere hvordan organisasjonen påvirker miljøet omkring, og samtidig hvordan organisasjonen selv blir påvirket av miljøet.

Etablere miljømål for miljøstyringen i ulike deler av organisasjonen ut fra miljøgjennomgangen. Det kan være spesifikke mål for eksempelvis reduksjon av vannforbruk, antall kontorer, digitalisering, energieffektivisering osv.

Utvikle en plan for de ulike aktivitetene eller prosjektene som må til for å nå miljømålene. Planen bør være detaljer med tidsangivelser, fordeling av roller og ansvar, økonomi og nødvendige ressurser.

Risikovurdering: For større prosjekter kan miljøplanen også omfatte en risikokartlegging med eksempelvis fravær av tiltak, kompetanse eller forsinkelser, eller som grunnlag for bedre prioriteringer av de ulike tiltakene.

Bevisstgjøring: Organisasjonen bør iverksette opplæring og andre tiltak for å bevisstgjøre organisasjonen både i forhold til ansattes eget ansvar, men også for å sikre en bedre oppfølging av og suksess med miljøplanen.

Oppfølging: Organisasjonen bør ha et rapporteringssystem med identifiserte indikatorer for ulike deler av organisasjonen og jevnlig følge opp fremgang i arbeidet. Oppfølgingen kan være jevnlig områdegjennomgang og analyser av målingene gjennom året både for å anerkjenne måloppnåelse, men også identifisere forbedringsområder.

Etablering av et miljøstyringssystem med ISO 14001

Ledelsessystemstandarden ISO 14001 er den mest brukte standarden for effektiv miljøstyring og brukes av organisasjoner som trenger å forbedre sin innvirkning på miljøet. ISO 14001 er utviklet med utgangspunkt i beste praksis på miljøområdet og er skreddersydd med krav til organisasjonen som gjør det enklere å bygge opp et fullverdig miljøstyringssystem i organisasjonen. ISO 14001 er samtidig tilrettelagt for samsvarskontroll og sertifisering som gir global anerkjennelse for organisasjonen. Standarden ble utgitt første gang i 1987 og har siden da vært jevnlig revidert med stadige forbedringer av standardiseringskomiteen. Hver eneste revisjon av standarden har vært på høring globalt for å sikre kontinuerlig tillit og anerkjennelse til standarden.

Ved å ta i bruk ISO 14001 får organisasjonen et effektivt miljøstyringssystem som hjelper organisasjonen med å identifisere, spore og forbedre sin miljøytelse, oppfylle sine samsvarsforpliktelser og nå sine miljømål. Standarden kan brukes helt eller delvis av alle organisasjoner store som små, i alle sektorer. Standarden kan benyttes for å forbedre bærekraften i hele eller deler av organisasjonen. ISO 14001 er som alle ledelsessystemstandarder fra ISP basert på prinsippet om kontinuerlig forbedring. Ved å jobbe kontinuerlig med å etablere nye mål, implementere tiltak, overvåke fremdriften og gjøre nødvendige justeringer, sikrer organisasjonen at miljøledelsessystemet hele tiden er effektivt i tråd med organisasjonens mål.

Standarden ISO 14001 er utviklet av en komite som har utviklet en lang rekke standarder som er veiledende på ulike områder. Eksempelvis finnes det egne standarder som omhandler klimatilpasninger eller klimagasser eller håndtering av klimaendringer mfl. Standarden er også kompatibel med andre nye standarder på bærekraftsområdet som eksempelvis standardene for sirkulær økonomi.

Kvalitet og miljø i samme system?

Et miljøstyringssystem basert på kravene i ISO 14001 kan bygges i sammen med andre styringssystemer eksempelvis et styringssystem bygd etter kravene i ledelsessystemstandarden ISO 9001 som omhandler kravene til kvalitetsledelse. Hovedforskjellen på disse to systemene er at et kvalitetstyringssystem (QMS) basert på ISO 9001 fokuserer på å forbedre ytelsen knyttet til produkter, tjenester og kundetilfredshet, mens et miljøstyringssystem (EMS) eter kravene i ISO 14001 har et spesifikt fokus på miljøpåvirkning med etablering av en miljøstyringsplan, miljørapportering og miljømål.

Referanser:

  • ISO 14001 Miljøledelse
  • ISO 14090 Klimatilpasninger
  • ISO 14064 Klimagasser
  • ISO 14068 Klimaendringer